
De kracht van kleur op je marketing
De kracht van kleur op je marketing
Er was eens een bedrijf dat hun website gebruikte om klanten te werven. Ze hadden een mooie pagina op die site, waarop hun potentiële klanten een afspraak met het bedrijf in konden plannen. En die knop werd gebruikt! 50 klanten per maand maakten er gemiddeld gebruik van, een groot succes! Toch?
Klik gelijk door in het artikel:
Hoe kleuren (onbewust) je gedrag sturen
Voorbeeld 1: Douglas - hoog contrast en kleur waar het moet
Voorbeeld 2: Oranje beneden bij Ubersuggest van Neil Patel
Absoluut! Maar het bedrijf besloot ook eens de kracht van kleur op hun marketing te testen. Want wat als ze die esthetisch prachtig in de huisstijl passende knop nou eens knalpaars zouden maken? Dat paste niet per se bij de huisstijl, maar het was een test waard! In een maand tijd lieten ze vervolgens 2 pagina’s naast elkaar bestaan die exact evenveel bezoekers uit de advertenties kregen toegewezen. Het resultaat? Die knalpaarse actieknop zorgde voor een stijging van maar liefst 21% in het aantal afspraken! We lichten verder toe hoe dat kan.

Hoe kleuren (onbewust) je gedrag sturen
Kleuren spelen een krachtige rol in marketing, omdat ze onbewust emoties en gedrag sturen. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe we kleuren beleven en waarnemen. Zo kunnen kleuren als blauw bijvoorbeeld vertrouwen en stabiliteit uitstralen, ideaal voor financiële diensten of technologiebedrijven. Rood trekt direct de aandacht en roept urgentie of passie op en geel straalt vriendelijkheid, energie en optimisme uit, perfect om een positieve merkassociatie te creëren. Groen wordt vaak geassocieerd groei, duurzaamheid en balans en roze roept een gevoel van zorgzaamheid en comfort op. Hieronder laten we je een aantal voorbeelden zien van online bedrijven die dit heel slim gebruiken.
Voorbeeld 1: Douglas - hoog contrast en kleur waar het moet
Een mooi voorbeeld van sterk gebruik van kleur en sterk contrast is Douglas. Als je onderstaand screenshot bekijkt vallen 3 dingen op:
De groenblauwe balk bovenin die een last-minute cadeautip geeft (binnen 30 minuten in huis!)
De zwarte balk in een verder witte achtergrond: "voeg toe aan winkelmandje".
De magenta actiesticker linksboven het product om aandacht te vestigen op de korting.
Stuk voor stuk stuurt Douglas je ogen richting de plekken op de site waar ze je willen hebben met een belangrijk doel: kopen kopen kopen!

Voorbeeld 2: Oranje beneden bij Ubersuggest van Neil Patel
Niet alleen wij Nederlanders zijn fan van oranje, ook bezoekers van de website van SEO Expert Neil Patel worden er mee de funnel in verleid. De oranje Call To Action button kan je niet missen, zo onderaan de startpagina.

Voorbeeld 3: Opvallen in de drukte bij ABN AMRO
Wanneer je een witte achtergrond hebt is het niet zo moeilijk om op te vallen. Bij een drukke achtergrond, zoals in onderstaand voorbeeld van ABN AMRO, is dat lastiger. Was een CTA knop in een passende groentint mooier geweest? Of zelfs een witte knop? Ongetwijfeld. Maar ik twijfel er ook niet aan dat de marketeers van deze bank heel bewust kozen voor een gele knop. Hij valt op en nodigt bezoekers uit om tot actie over te gaan.

Door kleuren strategisch in te zetten, kun je subtiel beïnvloeden hoe jouw boodschap wordt ontvangen en welke acties klanten ondernemen. Hierboven zie je hoe drie bekende merken dit doen, hieronder vind je drie tips hoe je dit zelf kunt toepassen.
3 praktische tips voor slim kleurgebruik in marketing
Gebruik kleur om actie te stimuleren. Kies een opvallende of contrasterende kleur voor je call-to-action (CTA) knoppen. Zorg dat deze kleur zich onderscheidt van de rest van je design, zodat bezoekers instinctief weten waar ze moeten klikken. Bijvoorbeeld: een oranje “Bestel nu” knop op een overwegend blauwe website trekt direct de aandacht.
Stem je huisstijlkleuren af op je merkidentiteit. Zorg dat je kleuren consistent zijn met je merk. Kies kleuren die de waarden en emoties van je merk overbrengen. Gebruik deze kleuren consequent op je website, in e-mails en sociale media.
Test kleurcombinaties voor optimale conversie. Experimenteer met kleurenschema’s in je e-mails of landingspagina’s door middel van A/B-testen. Test bijvoorbeeld of een groene CTA-knop beter converteert dan een oranje. Let erop dat de kleuren niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Dit kan zeker lastig zijn als je hard gewerkt hebt aan je esthetisch prachtige kleurenschema, maar het resultaat wil ook wat toch?
Met strategisch kleurgebruik kun je je boodschap versterken, emoties oproepen en je conversie verbeteren!