Op de afbeelding staan 2 shampoo flessen: een roze (die het vrouwelijke product symboliseert) en de blauwe (die het mannelijke product symboliseert). Eronder zie je een prijs van 9 euro voor de vrouwelijke versie en 5 euro voor de mannelijke versie. Dit om de Pink Tax te symboliseren.

How Not To Marketing - De Pink Tax

December 28, 20243 min read

Soms zijn er dingen in de marketingwereld waardoor je je echt schaamt als marketeer. Want in mijn wereld is er geen ruimte voor onoprechte marketing, voor misleiding en benadelen van bepaalde groepen. Maar daar denkt niet elke marketeer of onderneming zo over. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Pink Tax? Voor ons is dat een perfect voorbeeld van hoe het niet moet. De Pink Tax is het fenomeen, waarbij vrouwen simpelweg méér betalen voor producten omdat ze als “voor vrouwen” in de markt worden gezet. Het is niet alleen belachelijk, maar ook diep oneerlijk. Het is precies hoe marketing niet hoort te zijn, en daar willen we het vandaag over hebben.

Wat is de Pink Tax?

Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: De pink tax (roze belasting) is geen officiële belasting, maar het voelt wel zo. Het betekent simpelweg dat producten voor vrouwen duurder zijn dan exact dezelfde producten voor mannen. Het verschil? Een “feminine” verpakking of een ander labeltje. En waarom gebeurt dit? Omdat marketeers denken dat vrouwen bereid zijn om meer te betalen. Het speelt in op stereotypes, op onzekerheden en op het idee dat vrouwen altijd iets luxer, zachter of verfijnder willen – en dus extra kosten willen maken. Het is een onethische manier om consumenten uit te buiten, en het ergste is: het gebeurt wereldwijd. Uit Amerikaans onderzoek naar de Pink Tax blijkt zelfs dat vrouwen gedurende hun leven duizenden dollars meer betalen dan mannen voor soortgelijke producten!

Voorbeelden van typische Pink Tax producten

De pink tax vind je overal, zelfs in de meest alledaagse producten. Een paar voorbeelden om je even boos te maken (of je ogen te openen):

Vrouwen deodorant van een bekende Nederlandse drogisterij vs een mannen deodorant als voorbeeld waarin de vrouwelijke versie duurder is

Deze deodorant rollers waren op moment van screenshot maken beide de goedkoopste variant deorollers van dit merk. Is het een groot prijsverschil? Nee natuurlijk niet, maar waarom is er een verschil?

Pink Tax haarproducten

En een iets anders voorbeeld van scheve marketing richting vrouwen: Waarom hebben vrouwen shampoos voor vet haar, droog haar, broos haar, krullend haar, stijl haar, pluizig haar, dun haar, dik haar, gespleten haarpunten (enfin, je begrijpt waar we heen willen) en kunnen mannen toe met een alles-in-een shampoo die ze ook nog eens kunnen gebruiken voor hun lijf?

Overzicht van shampoos waarbij er 5 versies voor vrouwen zijn en slechts 1 voor mannen.

En Pink Tax alleen bij verzorgingsproducten zichtbaar? Nee hoor, deze koptelefoons zijn identiek in alles, behalve dus de prijs. Voor een mooi roze kleurtje betaal je ook in dit geval dus simpelweg meer. Nogmaals; ook hier is het prijsverschil niet groot. Maar doe het eens keer de tienduizenden die wereldwijd verkocht worden?

Screenshot van 2 koptelefoons waarvan de roze duurder is dan de technisch identieke blauwe versie

Wat we hiervan vinden?

We hebben dit stuk niet voor niets de titel "How NOT to marketing" gegeven: dat is ook echt wat we ervan vinden. Marketing hoort je doelgroep te helpen, te verbinden en te inspireren – niet om ze te misleiden of stiekem meer te laten betalen dan een ander. Bij How To Marketing geloven we dat je met marketing een verschil kunt maken, maar dat kan alleen als je het eerlijk en oprecht doet. De pink tax is alles wat daar tegenin druist. Het ondermijnt niet alleen consumenten, maar ook het vertrouwen in marketing als vakgebied.

Marketing kan zoveel mooier zijn

Het heeft de kracht om mensen te raken, te verbinden en echt te helpen. Maar dat werkt alleen als je het met integriteit doet. De pink tax laat zien hoe fout het kan gaan, maar wij kiezen ervoor om het anders te doen.

Wil je weten hoe wij bij How To Marketing eerlijke en effectieve marketing inzetten? Neem hier een kijkje en ontdek hoe het ook kan. Want marketing kan beter, mooier en vooral: eerlijker.

Daniëlle is sinds 2010 actief in de marketingwereld en heeft ervaring opgedaan in zowel de online als offline marketingwereld, B2B, B2C, zoekmachinemarketing (SEO), contentmarketing en copywriting. Sinds 2019 werkt ze als zzp'er om bij verschillende bedrijven hun marketing naar een hoger level te tillen.

Daniëlle Bom

Daniëlle is sinds 2010 actief in de marketingwereld en heeft ervaring opgedaan in zowel de online als offline marketingwereld, B2B, B2C, zoekmachinemarketing (SEO), contentmarketing en copywriting. Sinds 2019 werkt ze als zzp'er om bij verschillende bedrijven hun marketing naar een hoger level te tillen.

Instagram logo icon
LinkedIn logo icon
Back to Blog