
6 veelgemaakte SEO fouten (en hoe je ze oplost)
Google wordt steeds slimmer en kan steeds beter inschatten welke content waardevol is en daarom een plek bovenaan de zoekresultaten verdient. Ook als een website niet helemaal perfect geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Toch zien we dagelijks websites die onbewust hun vindbaarheid in Google saboteren met verouderde SEO tactieken. Super zonde! In deze blog delen we de 7 meest kritieke fouten die we tegenkomen en uiteraard hoe je ze oplost.
6 vaak gemaakte SEO fouten: 6 tips hoe je ze kunt voorkomen of op kunt lossen
1. Keyword stuffing: de klassieke SEO-valkuil
2. Gekopieerde (gejatte) content
3. Geen rekening houden met de mobiele gebruikservaring van je site
4. Trage laadtijd: de stille conversiekiller
1. Keyword stuffing: de klassieke SEO-valkuil
Keyword stuffing, oftewel zoveel mogelijk een succesvol keyword in je tekst proppen. Het klinkt verleidelijk; je hebt een webshop voor ‘zilveren sieraden’ en hebt ontdekt dat daar 5000 keer per maand op gezocht wordt. Het lijkt zo makkelijk (en logisch) om maar vooral veel de term ‘zilveren sieraden’ in je teksten te gebruiken om zo die 5000 zoekers naar je site te lokken. Voorbeeld: “Zoek je prachtige zilveren sieraden? Op onze website vind je uitsluitend de mooiste zilveren sieraden. Welke zilveren sieraden je ook zoekt, je bent bij ons aan het juiste adres!”
Maar echt, dit werkt niet, sterker nog, het werkt averechts. Google's algoritme is zo geavanceerd dat het natuurlijk taalgebruik herkent en waardeert. Focus daarom op waardevolle content die je doelgroep écht iets zegt over je product.

2. Gekopieerde (gejatte) content
Een van de meest onderschatte factoren die je stijging in zoekmachines belemmeren is originaliteit. Toch kiezen veel bedrijven voor de snelle weg: content kopiëren of minimaal herschrijven door her en der een zin aan te passen. Het lijkt een quick fix maar Google's algoritme detecteert gekopieerde content (duplicate content) binnen seconden. Het resultaat? Je site wordt gezien als minder waardevol en zakt in de rankings.
Investeer daarom in unieke content die:
Jouw specifieke expertise toont
Concrete vragen van je doelgroep beantwoordt; wat willen ze nou écht van je weten?
Dieper gaat dan oppervlakkige informatie (die je overal kunt vinden). Je hebt een visie, een expertise, specifieke ervaring; daarmee onderscheid je je van anderen.
3. Geen rekening houden met de mobiele gebruikservaring van je site
De statistieken liegen niet: gemiddeld komt meer dan 60% van alle zoekopdrachten van mobiele apparaten. Toch komen we nog regelmatig websites tegen die op mobiel niet optimaal te bekijken en gebruiken zijn. Irritant voor bezoekers van je site en een absolute no-go waar je op afgestraft wordt door Google. Zo check je of je site goed werkt op mobiel:
Is de tekst goed leesbaar zonder dat je hoeft in te zoomen?
Heb je een duidelijk menu dat je makkelijk aan kunt klikken? (Een zogenaamd hamburgermenu)
Werken je formulieren, zoals je contactformulier ook goed?
Worden je afbeeldingen in verhouding verkleind zodat ze goed zichtbaar zijn op je telefoon?

4. Lokale SEO onderschatten (Google Mijn Bedrijf)
Deze is vooral belangrijk voor bedrijven met een fysieke locatie. Als jij een kledingwinkel hebt in een stad wil je dat iedereen die zoekt naar een nieuwe outfit in jouw regio bij jouw winkel uitkomt. En met de opkomst van voice search en mobiel zoeken wordt die lokale vindbaarheid steeds crucialer voor je vindbaarheid in Google. Belangrijke elementen voor sterke lokale vindbaarheid:
Volledig ingevuld Google Mijn Bedrijf profiel.
Vul waar dat kan op je online kanalen je NAW-gegevens in. Sta je vermeld op meerdere kanalen, dan komt dat de betrouwbaarheid van je website ten goede.
Gebruik lokale zoekwoorden in je content.
Vraag actief om reviews voor je bedrijf. Tip om dit te doen: zorg dat je op een goed zichtbare plek een QR code hebt naar je Google bedrijfspagina die mensen direct kunnen scannen of stuur je klanten (als je hun e-mail adres hebt) een verzoek per mail om een review achter te laten. Ze zullen dit niet snel uit zichzelf doen dus volg dit proactief op.
5. Trage laadtijd: de stille conversiekiller
Wat niet veel mensen weten is dat een langzaam ladende website slecht is voor je score in Google. Uit analyses blijkt dat elke seconde vertraging je conversies met 7% kan laten dalen. Hoe je die website dan sneller maakt? Check de onderstaande punten:
Gebruik niet te zware afbeeldingen. Houdt ongeveer maximaal 300-500kB aan en gebruik zeker geen foto’s die 1MB of groter zijn. Vaak als je in het CMS van je website op een afbeelding klikt (in de media beeldbank) zie je de grootte staan. Een voorbeeld hoe dit eruit ziet, zie je hieronder.
Kies een goede en betrouwbare hostingprovider.
Minimaliseer het gebruik van zware plugins op je website, gebruik alleen wat je écht nodig hebt.

6. Verwarrende websitestructuur
Een duidelijke websitestructuur is essentieel voor zowel gebruikers als zoekmachines. Een logische opbouw helpt je bezoekers én Google te begrijpen welke pagina's het belangrijkst zijn. En op deze manier doe je dat:
Breng een duidelijke logica aan in je menu.
Strategische interne linkjes aanbrengen in je teksten. Verwijs je naar iets in je blog wat interessant kan zijn voor de lezer? Laat hem niet zelf moeten zoeken, maar zorg voor een linkje waarop hij direct kan klikken.
Beschrijvende URL-structuur. Voorbeeldje, ga voor een linkstructuur als https://www.howtomarketing.nl/post/hoe-maak-ik-mijn-site-vindbaar-voor-ai-zoals-chatgpt. Aan deze URL zie je direct wat je gaat vinden als je erop klikt. Ook Google kijkt zo naar je website.
Dit zijn ze: 6 fouten die voorkomen dat je website hoger in Google komt. Zorg dat je deze fouten voorkomt of oplost, ga aan de slag met het maken van mooie, waardevolle content en zie hoe je website de weg naar boven in zoekmachines gaat vinden!
Meer lezen over How To Marketing of je aansluiten bij onze How To Marketing SEO training en community van Marketing Experts? Ga naar www.howtomarketing.nl.