
De toekomst van SEO: Scoren in een AI-gedreven wereld
AI is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Gebruik je het nog niet, dan hoor je in ieder geval toch anderen erover praten. Het heeft impact op hoe we ons online gedragen en dat gaat in de toekomst alleen nog maar meer veranderen. Waar zoeken voorheen uitsluitend via zoekmachines als Google gebeurde, gebeurt dat vandaag de dag steeds vaker via social media of AI zoals ChatGPT. En als ondernemer vraag je je misschien af: heeft het nog wel zin om tijd te steken in zoekmachineoptimalisatie (SEO)?
Het antwoord is helder: SEO is belangrijker dan ooit, maar de vorm en de spelregels veranderen wel. In deze blog leg ik je uit waarom én hoe je hierop kunt inspelen.
Direct door het artikel klikken doe je hier:
Waarom SEO ook in 2025 nog springlevend blijft
Laten we beginnen met een feit: 89% van de Nederlanders gebruikt Google op desktop en zelfs 98% op mobiel. Je klanten zoeken nog steeds actief naar jouw producten of diensten via Google. Maar er is wel iets interessants aan de hand: ze zoeken anders dan voorheen. Waar mensen vroeger korte zoektermen gebruikten zoals "marketing bureau Amsterdam", typen ze nu complete vragen in. Bijvoorbeeld: "Welk marketingbureau kan mij helpen met online zichtbaarheid?" Deze verschuiving zie je nog sterker bij AI-tools zoals ChatGPT. En dat vraagt om een andere, completere aanpak. SEO staat daarbij niet langer voor Search Engine Optimization, maar eerder voor Search Everywhere Optimization.

Hoe AI en SEO samen gaan
In 2024 zien we al dat het verkeer van AI-platforms naar webshops is vertienvoudigd. AI wordt dus steeds belangrijker bij het zoekgedrag van je potentiële klanten. Maar in plaats van SEO te vervangen, versterkt AI juist het belang van goede content. Algoritmes worden namelijk steeds slimmer in het herkennen van wat mensen écht zoeken.
3 Tips: zo maak je je website klaar voor de toekomst
Na jaren ervaring in online marketing zie ik dat veel ondernemers worstelen met deze veranderingen. Daarom deel ik drie praktische tips die direct resultaat opleveren.
Schrijf zoals je praat. Stel je voor: je staat tegenover een klant die vraagt hoe jij hen kunt helpen. Precies zó moet je ook je webteksten schrijven. Een voorbeeld uit mijn praktijk: een klant met een yogastudio schreef eerst "yogalessen voor beginners Amsterdam". Nu schrijft ze: "Ben je op zoek naar yogalessen waar je je als beginner welkom voelt? In onze studio in Amsterdam-Zuid begeleiden we je stap voor stap." Zie je het verschil?
Tip: er zijn tegenwoordig hele goede AI tools die heel natuurlijk teksten voor je kunnen schrijven. Onze favoriet is Claude, we vertellen je er meer over in deze blog: zo haal je het meeste uit AI.
Focus op échte waarde. AI kan snel content produceren, maar jouw unieke ervaring en inzichten maken het verschil. Deel concrete voorbeelden uit je praktijk, zoals ik in deze blog doe. Vertel wat wel en niet werkt. Juist die praktijkkennis waardeert Google - en belangrijker nog - je bezoeker.
Maak je site gebruiksvriendelijk. Dit klinkt misschien basic, maar ik zie nog te vaak websites waar bezoekers verdwalen. Zorg dat je site snel laadt, prettig leest op mobiel en een logische structuur heeft. Test dit regelmatig met echte gebruikers - zo ontdek je snel wat beter kan.
Tijd om aan de slag te gaan!
De combinatie van AI en SEO biedt enorme kansen voor ondernemers die nu in actie komen. Je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Begin met één van bovenstaande tips en bouw dat verder uit. Merk je dat je hierbij hulp kunt gebruiken? Ik denk graag met je mee over een aanpak die bij jou past. Wil je meer praktische tips over online marketing? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.